Silné Helvíkovice jsme zlomili v poslední čtvrthodině

OKRESNÍ PŘEBOR III. TŘÍDY 2019/2020

8.KOLO

KERHARTICE 4 : 2 HELVÍKOVICE (1 : 1)

GÓLY: 22. FALTYS (KOPEČEK), 76. MARTINEC (ŠTUSÁK), 83. KAPLAN (MARTINEC), 90. MOTL (MARTINEC) – 45. ČADA, 90. ŠPAČEK

SESTAVA: KOPEČEK – HONZ, JANOTA (C), BRODSKÝ, ČADA – KOPEČEK ML. (89. KROULÍK), FALTYS, KAPLAN (90. TŘEŠŇÁK), MOTL, ŠTUSÁK (87. STANĚK) – MARTINEC

V osmém kole jsme přivítali silné Helvíkovice, které vévodily tabulce s dvoubodovým náskokem na naše mužstvo. Soupeř má mužstvo složené ze starších hráčů, kteří hrávali vyšší soutěže a po letním posílení patří mezi největší favority. Bitva o průběžné první místo v tabulce okresního přeboru III. třídy začala se zpožděním kvůli dešti, který se spustil pár minut před zahájením zápasu a smazal lajny na jinak skvěle připraveném hřišti v Kerharticích.

Před hodně slušnou diváckou kulisou jsme si hned v úvodní minutě vypracovali tutovku, kterou ale Martinec po přihrávce Motla zazdil, když se objevil úplně sám před gólmanem. V 5. minutě první střelu Helvíkovic vyslal Pešek, ale Kopeček byl pozorný. V 8. minutě střela hostujícího kapitána Škorpila neměla potřebnou razanci. V 10. minutě poslal Motl dlouhý balón na Kaplana a jeho průnik byl zastavený faulem. Po něm trefil Martinec jen brankáře. V 19. minutě poslal pas Faltys na Kaplana. Ten našel na penaltě volného Kopečka, který branku těsně přestřelil. Ve 23. minutě se ocitl v ofsajdu hostující útočník. Trestný kop rozehrál Janota a odražený balón ve vápně si našel Faltys a uklidil ho do sítě – 1:0. O chvíli později spálil tutovou šanci Kaplan. Ve 28. minutě dostal míč do sítě Martinec, když po dlouhém autu a narážečce s Motlem vystřelil. Bohužel se mával a pískal ofsajd. Ve 30. minutě zasáhl skvěle v pokutovém území Janota a zabránil tak Špačkovi zakončit. Pak se chvíli nehrálo, když kapitán Janota dostal ramenem úder do hlavy. Ve 35. minutě po naší špatné rozehrávce musel Kopeček likvidovat střelu Škorpila. O chvíli později opět střílel aktivní Škorpil hodně nepřesně a stejně si na druhé straně hřiště vedl Kaplan po narážečce se Štusákem. Ve 41. minutě trefil Škorpil ze standardky zeď. Protiútok táhl Kopeček, ale centr zleva si stáhl gólman hostí. Ve 42. minutě si Štusák po výborné přihrávce Kaplana míč moc předkopl a připravil se tak o možnost zakončit. V následné šanci šel Kaplan sám na branku, ale střela šla mimo. Před koncem poločasu nejprve centr Peška odvrátil Janota. V akci pokračoval Špaček, kterého těsně před vápnem fauloval Brodský. Míč si postavil zkušený Čada a poslal ho do sítě – 1:1.

Do druhé půle se tedy šlo za vyrovnaného stavu. V minutě 52. jsme opět nabídli šanci hostům po špatné rozehrávce a o chvíli později gólman Kopeček skvěle včas vyběhl proti Peškovi a šanci mu zmařil. Naši první šanci ve druhé půli měl Kopeček, ale po akci Kaplana a Štusáka trefil obránce. Stejně se vedlo o chvíli později Motlovi. V 59. minutě jsme přežili tutovku, když Chrástecký trefil břevno naší branky. V 61. minutě se nám naskytla obrovská příležitost jít do vedení. Po faulu Škorpila na Kopečka jsme měli možnost kopat penaltu. Zodpovědnost na sebe vzal Motl, ale střelu mu brankář chytil. S mužstvem promarněná příležitost neotřásla a dál jsme hráli aktivně a příkladně bojovali. V 64. minutě vyhrál souboj na půlce hřiště Janota a připravil tak šanci pro Kaplana. Ten střílel těsně vedle. O chvíli později mířil Štusák přesně, ale gólman vytáhl jeho střelu skvělým zákrokem na roh. Pak Kaplan našel ve vápně opět Štusáka, ale pískal se údajný útočný faul. Na hřišti to vřelo a jiskřilo se. Bylo vidět, že oběma týmům jde o hodně. Kopečka v bráně, který čekal centr z trestného kopu, se snažil překvapit střelou na přední tyč Kovanda, ale branku netrefil. Důležitý moment přišel v 74. minutě. Míč putoval z naší poloviny hřiště po ose Čada – Kaplan – Štusák až k Martincovi a ten ho uklidil do sítě a vypukla obrovská radost – 2:1! Ani po vedoucím gólu jsme nepolevovali a dál si aktivní hrou vytvářeli šance. Tu další v 80. minutě měl Motl, když trknul hlavou míč po standardce Brodského do tyče. Dobře kopnutý roh si našel Faltys, ale hlavičkoval vedle. V 83. minutě po nákopu Martince proměnil svou šanci Kaplan a šli jsme do vedení 3:1! Zápas tím však zdaleka neskončil a divoký závěr utkání vzal do svých rukou rozhodčí Šimko. Nejprve vyloučil Brodského, který při obranné standardce inkasoval od soupeře ránu loktem, načež na něj sudí začal křičet „Koukej vstávat, počítám do tří!“. Když vyskočil a šel ukázat sudímu krev v puse, dostal druhou žlutou kartu za přehnanou reakci … Přesto jsme dál útočili a Kopeček na levé straně našel Martince a ten dal do centru příliš velkou razanci. V šestiminutovém nastavení zápasu nám dal gól na 3:2 Špaček po rychle rozehrané standardce. Nervy na uzdě pak neudržel ani brankář Kopeček a po kritice rozhodčího dostal rovnou červenou kartu a musel opustit hřiště. Do brány musel náhradník Třešňák. Rozhodčí však neměl karetního mariáše dost a za chvíli tasil červenou znovu. Viděl ji po faulu a druhé žluté hostující Chrástecký. Tečku za skvělým utkáním s divokým závěrem udělal Motl, když po přihrávce Martince předvedl fotbalovou parádu a vychutnal si obranu včetně brankáře – 4:2!

Naši hráči zaslouží obrovskou pochvalu za bojovnost a nasazení. Po minulé překvapivé ztrátě v Žichlínku jsme nebyli v ideálním rozpoložení. Ani průběh zápasu, kdy se nám dlouho nedařilo vstřelit vedoucí branku z vyložených příležitostí včetně pokutového kopu, s nimi nezamával a dál si šli tvrdě za svým podporovaní skvělými fanoušky. Tradiční pozápasový vítězný pokřik byl obzvlášť emotivní a silný, stejně jako poděkování skvělým fanouškům. Další důležité a těžké utkání o čelo tabulky je na řadě v neděli 6. října v 15:30. Zajíždíme do Žamberka.