Derby je naše

LIBCHAVY B 3 : 6 KERHARTICE (0 : 3)

9. KOLO OKRESNÍHO PŘEBORU III. TŘÍDY 2021/2022

GÓLY: 51. SVOBODA, 75. a 89. KOVÁŘ – 3. VLASTNÍ (MANSFELD), 25. KUKLA (KAPLAN), 43. MOTL (KAPLAN), 50. KALOUSEK (ŠTUSÁK), 57. KUKLA (MANSFELD), 79. KUKLA (MATOUŠEK)

SESTAVA: POLÁČEK – NOVÁK (68. STANĚK), JANOTA (C), FALTYS, MANSFELD – ŠTUSÁK, MOTL (75. MATOUŠEK), KAPLAN (87. TŘEŠŇÁK), BRODSKÝ, KALOUSEK (61. KOPEČEK) – KUKLA (85. JINDRA)

Ani libchavské béčko nedokázalo přerušit šňůru vítězných venkovních zápasů Kerhartic v této sezóně. Obrovský posun udělalo naše mužstvo především v proměňování vyložených šancí. Hned šest z nich dokázalo proměnit a zrodilo se jednoznačné vítězství. Jinak se hrál na hřišti v Libchavách vyrovnaný a zajímavý fotbal atraktivní pro diváky, ve kterém padlo hned devět krásných branek.

Hned po 3 minutách hry jsme šli do vedení, když si Mansfeldův střílený centr do vápna srazil do vlastní sítě kapitán Libchav a bývalý hráč Kerhartic Čada. Mansfeld si v prvním startu v sezóně po třech minutách na hřišti připsal hned gólovou asistenci – 0:1. V 7. minutě další bývalý spoluhráč našich borců Honz fauloval Kaplana a viděl žlutou kartu. Kaplan se dostal k zakončení o chvíli později po hlavičkovém souboji Motla a vysunutí od Kukly. Brankáře Motyčku ale nepřekonal. V 10. minutě rozehrál trestný kop po faulu na Kuklu Novák. Následoval rohový kop, který odvrátil z vápna domácí Martinec. Ve 12. minutě vybojoval míč Mansfeld. Motl krásně našel Štusáka, ale jeho střelu v klidu lapil Motyčka. Na druhé straně zvládl nejprve těžký zákrok Poláček po střele Kováře a nezaskočila ho ani slabá střela Vídeňského. Ve 13. minutě si vyměnili míč Kukla s Motlem, jehož tvrdá střela skončila v náruči gólmana. Za domácí pálil mimo Svoboda. Další šanci domácích měl Kovář, který vybojoval míč a střelu mu chytil Poláček. Další ránu Vídeňského pak zblokoval Faltys. Ve 24. minutě poslal balón křížem Mansfeld na Kaplana. Na jeho přihrávku však Kukla těsně nedosáhl. V další minutě si Kaplan s Kuklou spolupráci zopakovali po vyvezení balónu od Faltyse. Tentokrát však Kukla dokázal postrčit balón směrem k tyči, kde na něj Motyčka nedosáhl a vedli jsme 0:2. Ve 28. minutě se po našem trestném kopu dostal k odraženému míči opět Kukla. Krásnou gólovou střelu mu vytáhl z brány gólman Motyčka. Libchavy podnikly bleskový protiútok, který zakončil Martinec vedle branky. Stejně se vedlo Svobodovi po naší špatné rozehrávce a po standardce domácích a odraženém balónu za vápno i Kovářovi. Napodobil je i Martinec po přihrávce Šaldy. Přestáli jsme tlak domácích a závěr poločasu patřil nám. Nejprve pálil Novák hodně nepřesně. Ve 43. minutě rozehrál Brodský roh na Kalouska. Ten z jedné poslal přihrávku do vápna, kde Motlovi v nadějné pozici přeskočil míč nohu. Další roh už domácí neustáli. Kaplanovu krásnou střelu dokázal Motyčka s pomocí břevna ještě vyrazit, ale jen před Motla, který uzavřel skóre první půle na 0:3.

I druhý poločas začal rychlým gólem Kerhartic. Až nesmyslně vysoko vytažená obranná linie domácích nezachytila náběh Kalouska z vlastní poloviny hřiště po přihrávce Štusáka. Kalousek si obhodil i vyběhnutého brankáře, míč si sám doběhl a doklepl do opuštěné branky. Pro něho osobně historický okamžik, když zapsal první gól v kerhartickém dresu (do branky soupeře) – 0:4. Hned vzápětí však využily Libchavy nekoncentrovanosti našeho mužstva ke snížení, když protiútok využil dorážkou hlavou Svoboda – 1:4. V 54. minutě hlavičkoval Štusák po Brodského rohu nepřesně. V 56. minutě se nejprve v šanci ukopl domácí Martinec a po něm střílel opět vedle naší branky Svoboda. A tak přišel trest na druhé straně. Mansfeld odkopem vyzval k dalšímu samostatnému úniku Kuklu, který si poradil mazácky a přehodil vyběhnutého Motyčku – 1:5. V 60. minutě pálil z voleje Novák mimo tři tyče. V 62. minutě srazila domácí obrana dobrou Brodského střelu. V 65. minutě posadil rohový kop domácí Kovář na Musilovu hlavu, ale ten branku těsně minul. V 69. minutě oslovil další přihrávkou Mansfeld Motla. Ten si obhodil obránce, ale střela mu sjela na vnější nárt a nemířila přesně. V 70. minutě přišlá krásná kombinace uprostřed hřiště mezi Kuklou a Kaplanem, po které pelášil sám na brankáře stoper Faltys. Jeho útočný výlet stihli domácí přerušit obranným zákrokem dřív, než mohl zakončit. V 71. minutě se Kaplan vyhnul nohám faulujícího protihráče a utekl mu po levé lajně. Přihrávka na Kuklu byla ale příliš dlouhá. Pak se zase dostali ke slovu domácí. Nejprve střílel vedle Paukert a v 75. minutě snížil na 2:5 po krásné akci středem hřiště Kovář. Na druhé straně kontroval střídající Matoušek. Nejprve ho v nadějné pozici fauloval Musil a viděl za zákrok žlutou kartu. Mansfeld poslal trestný kop nad branku. V 79. minutě vybídl Matoušek přihrávkou Kuklu a ten završil hattrick – 2:6. V závěru utkání se domácím ještě podařilo snížit na 3:6, když si Poláček sice sáhl na trestný kop Kováře, ale vytěsnit z brány ho nedokázal.

O radost z vítězného derby se tak celé mužstvo mohlo podělit s početným hloučkem skvěle povzbuzujících kerhartických fans. Oproti minulému zápasu v Červené Vodě, kde jsme ukázali skvělý zodpovědný výkon především v obranné fázi, jsme tentokrát dominovali hlavně v proměňování šancí na útočné polovině hřiště. Zda se do příštího zápasu, který konečně po dlouhé době sehrajeme v domácím prostředí, podaří sladit obě tyto činnosti, bude jasno v sobotu 9.10. ve 14:30. Soupeřem nám bude družstvo Žichlínku B, které nám již několikrát v minulosti ukázalo, že není naším oblíbeným soupeřem a jeho herní styl nám často nesedí. Přesto je jistě v našich silách a možnostech uspět i v tomto duelu a potvrdit tak zlepšenou formu z posledních zápasů.