Kombinovaná sestava na závěr těsně prohrála

ŽAMBERK B 1 : 0 KERHARTICE (0 : 0)

24. KOLO OKRESNÍHO PŘEBORU III. TŘÍDY 2021/2022

GÓL: 60. HAUPTMANN

SESTAVA: TŘEŠŇÁK – PÁVEK (46. MARTINEC), JANOTA (C), MANSFELD (88. TEPLÝ), NOVÁK – PIRKL (46. KAPLAN, 74. KOPEČEK), MATOUŠEK, BRODSKÝ, ŠTUSÁK, HAMOUZ – POLÁČEK (79. STANĚK)

Důstojně se rozloučit a nechat zahrát hlavně hráče s menším vytížením v sezóně a pokud možno se nezranit. To byl hlavní cíl posledního zápasu úspěšné sezóny kerhartického mužstva. V přátelské atmosféře na pěkném trávníku za pěkného počasí se začalo úvodním ceremoniálem, kdy nám zástupce OFS předal pohár a diplom za druhé místo a postup do vyšší soutěže a popřál hodně štěstí v okresním přeboru v příští sezóně.

Úvod utkání se nesl v duchu herní převahy domácího mužstva, které si vytvářelo dost situací pro zakončení. V 5. minutě se poprvé a zdaleka ne naposled vyznamenal brankář Třešňák, když vyrazil nohou gólovou střelu Žamberku. V 9. minutě prováhal Vencl možnost na přihrávku a Janota toho využil a zablokoval ho. Vysoko nad naši branku pálil v 15. minutě Táborský. Pak dostal konečně dobrý míč do běhu i hroťák Poláček. Po sprintu se dostal i k zakončení, ale branku přestřelil. Nad branku pálil i o chvilku později domácí Rudolecký. Ve 20. minutě předvedl jistý zákrok sebevědomím čišící brankář Třešňák. V brance neskončila ani hlavička Táborského po dobře kopnutém rohu domácích. Třešňák vyrazil i další nebezpečný centr do našeho pokutového území a v koncovce selhal i Krejsa. Ve 32. minutě už byl náš gólman ve skvělé provozní teplotě. Nejprve chytil po přesné střele jasný gól a jistě stáhnul do rukavic i následný centr do nebezpečného prostoru před brankou. Ve 33. minutě našel přesným centrem Vencl Táborského a ten nepochopitelně sám před brankou minul cíl. Stejně tak o chvilku později zakončující Plundra. Další střelu vyrazil opět skvěle chytající Třešňák. V závěru první půle po faulu Pirkla v pokutovém území měli domácí perfektní příležitost jít do zaslouženého vedení. Jenže domácí kapitán Kos netrefil branku ani z penaltového puntíku. Do kabin se tedy šlo za stavu 0:0.

Do druhé půle poslal na hřiště trenér Dočkal čerstvou krev v podobě Martince a Kaplana a obraz hry se pomalu začínal měnit k lepšímu z pohledu Kerhartic. Nejprve si Třešňák opět bez problémů poradil s další Táborského střelou. V 50. minutě byl faulován nezastavitelný Kaplan. Martinec poslal centr na zadní tyč, kde Matoušek na dlouhou nohu těsně minul brankovou konstrukci. Žamberští středoví hráči si nevěděli rady s uhlídáním štírka Kaplana a ten začal na hřišti řádit. Nejprve potáhl skvěle míč a přihrál Štusákovi, ale toho dobře zakřižoval obránce a v šanci mu zabránil. Další přihrávkou pak Kaplan vybídl Poláčka ke střele, ale ta byla sražena na roh. V 60. minutě nejprve Třešňák vytáhl sražený centr směřující do brány na roh s vypětím všech sil. Po jeho rozehrání ubránil opět své pokutové území a vyrazil míč do bezpečí. Bohužel jsme nezvládli míč udržet, nebo odkopnout na soupeřovu polovinu a po ztrátě míče už mířil Hauptmann přesně k tyči – 1:0. O rychlou odpověď se snažil po další Kaplanově přihrávce Štusák, ale gólman mu střelu nohou vyrazil. V 63. minutě našel Chládek Kose, ale skvělý Třešňák byl na zemi včas a zabránil mu navýšit skóre. A tak jsme mohli vrhnout všechny síly do útoku a pokusit se vyrovnat zdánlivě ztracené utkání. Své šance měli Štusák a mladičký Hamouz, ale neuspěli. Ze hřiště musel v 74. minutě po svalovém zranění předčasně Kaplan, což určitě otupilo naše šance na obrat, nebo vyrovnání. Přesto málem Martinec nachytal z dálky vyběhnutého gólmana na hruškách, ale trefil jen boční síť. K dalšímu slavnostnímu ceremoniálu došlo v 87. minutě utkání. Hřiště za ovací a potlesku opouštěl s kariérou se loučící domácí Libor Kos. Jelikož pověsit kopačky na hřebík se dle vlastních slov rozhodl i Pavel (Many) Mansfeld, dopřáli jsme i jemu důstojný a zasloužený odchod do fotbalového důchodu za potlesku a v obklopení všech hráčů a funkcionářů. Konec zápasu se tak už nesl v přátelské nostalgické atmosféře. Přesto jsme se ještě pokusili o závěrečný tlak, který opravdu přišel. Při sérii čtyř rohových kopů snad během minuty, na které přiběhl do pokutového území i hrdina zápasu Dominik Třešňák, se však bohužel nepodařilo dostat míč do branky, přestože k tomu bylo hodně blízko.

Poslední zápas sezóny jsme tedy v Žamberku prohráli. Nutno říct, že v sestavě, která byla poskládána s ohledem na důležitost zápasu a probíhajícím oslavám postupu hodně improvizovaně. Hráči hození přímo do vody však rozhodně nezklamali a popasovali se s nezvyklou úlohou na hřišti dobře. Příjemným překvapením pak byl skvělý výkon brankářské dvojky, který poctivě kryl záda celou sezónu svému konkurentovi na brankářském postu a chytil svou šanci za pačesy. Největšími hrdiny posledního zápasu jsou Dominik Třešňák a Pavel Mansfeld. Přestože sezóna 2021/22 končí, ta další už pomalu klepe na dveře. Bude důležité se na ni dobře připravit a ukázat, že tohle mužstvo do okresního přeboru patří a může hrát důstojnou roli mezi okresní elitou.