Vezeme první body po návratu do Okresního přeboru

SOPOTNICE 0 : 1 KERHARTICE (0 : 0)

2. KOLO OKRESNÍHO PŘEBORU II. TŘÍDY 2022/2023

GÓL: 90. KAPLAN (PÁVEK)

SESTAVA: Poláček – Hanus (60. Staněk), Janota (C), Brodský, Matoušek (71. Pávek) – Martinec, Kaplan, Karpíšek, Bohunek (21. Kopeček), Svoboda – Fischer

V neděli v Sopotnici na hřišti ležely body. Úkol zněl jasně: sebrat jich pokud možno co nejvíc a odvézt je do Kerhartic! V sestavě se v našem dresu objevil i Kuba Svoboda, který s mužstvem už nějaký čas trénuje. Jeho přestup z Libchav nevypadal příliš reálně, ale nakonec se po složitých jednáních podařil.

Nové posile patřila i úvodní šance zápasu do které ho poslal Bohunek. První úspěšný zákrok si připsal brankář Kollert. O chvíli později po kombinací domácích a střele Lehkého si míč osahal i náš gólman Poláček. V 7. minutě Fischer rychle středem posunul míč do běhu na Kaplana, kterého vychytal nestárnoucí Kollert. Pak si vysloužil žlutou kartu na naší straně Matoušek a domácí Vojtíšek, který skosil Janotu, jenž chvilku před tím předvedl perfektní obranný zákrok. Karpíškova rána z 15. minuty letěla hodně nad branku. V 18. minutě po faulu Matouška na rohu velkého vápna pálil dobře sopotnický Macek. Poláček jeho střelu vyrazil nad branku. Ve 20. minutě, po dobré kombinaci domácích Jirouška s Lehkým, nedosáhl těsně na míč před naší brankou Skalický. Na druhé straně uvolnil skvěle Hanus Martince, který místo zakončení přihrál Fischerovi, na kterého opět stihl vyběhnout z branky Kollert a šanci zmařit. Pak musel hřiště nuceně opustit zraněný Bohunek, kterého nahradil uzdravený Kopeček a žlutou kartu si vysloužil domácí Vítek po faulu na Karpíška. Ve 28. minutě poslal krásný balón za obranu kapitán Janota, ale kanonýr Fischer sám před brankou nevyzrál na vyběhnutého Kollerta. O chvíli později proletěl vápnem bez povšimnutí centr Kopečka. Ve 32. minutě vypadl Poláčkovi míč po jednoduchém centru. Spoluhráči naštěstí zvládli zareagovat včas a odkopnout míč do bezpečí. Ve 39. minutě bývalý hráč Kerhartic, nyní ve službách Sopotnice, Skalický ukličkoval Janotu, ale centr lapil do náruče Poláček. O minutku později skončil dlouhý aut Martince sraženou Kopečkovou střelou. Kollert v brance opět těžký zákrok zvládl. Za domácí měl poslední slibnou možnost první půle Kubišta, který hlavou sám před Poláčkem neumístil rohový kop Jirouška. Kerharticím se naskytla dobrá příležitost po faulu na Martince, ale Karpíšek z dobré pozice branku netrefil. První poločas nabídl rozhodně pěkný svižný fotbal z obou stran. Nicméně vyložených šancí mělo přeci jen více hostující mužstvo z Kerhartic.

V úvodu druhé půle pálil nad branku po kombinaci Svobody a Kaplana Kopeček. V 53. minutě vysunul skvěle Karpíšek Martince, ale Kollert si připsal další skvělý zákrok a skóre se neměnilo. V 55. minutě Skalického zpětnou přihrávku zastavil skvělým skluzem Hanus, a ještě byl faulován protihráčem. V 59. minutě Lehký sice překonal Poláčka, ale Brodský na brankové čáře odkopl míč do bezpečí. V 68. minutě pocuchal nervy všem, kteří drželi palce hostům Poláček, když zastavil přízemní trestný kop až za svým tělem. V 71. minutě využil volnějšího prostoru na naší pravé straně Skalický, ale jeho akce skončila hodně nepřesnou střelou. V 73. minutě Fischerova krásná rána z trestného kopu orazítkovala břevno. Macek na druhé straně si vedl podstatně hůře, když branku netrefil. Obrana Sopotnice si poradila i s rychlou kombinací Karpíška, Kopečka a Fischera. V 76. minutě velký závar před brankou Sopotnice ukončil střelou do břevna Pávek. V další akci zablokovali sopotničtí i Martince po centru Svobody. Do další šance vyslal Kaplan opět Martince, ale Kollert se zdál tuto neděli neprůstřelný. Tlak Kerhartic byl v této fázi utkání drtivý a Sopotnice šla navíc v 81. minutě do deseti, když druhou žlutou kartu za faul viděl Vojtíšek. V 83. minutě nevypustil souboj o míč u lajny Kopeček a vynutil si faul. Po jeho rozehrání pálil Martinec jen do hradby těl před sebou. Poláček si pak s ojedinělým centrem do vápna ze standardky bez problémů poradil. Naši borci se nevzdávali a rozhodující gól visel ve vzduchu. Na noze ho měl opět Martinec po Kopečkově přihrávce, ale Kollert čaroval. Neujala se ani hlavička Janoty po rohovém kopu. Z dálky překvapit vyběhnutého Kollerta se pokusil po vybojovaném balónu od Svobody Fischer, ale branku minul. Zasloužená radost přišla až v minutě 90. Pávkův dobrý centr zleva si našel Kaplan a hlavou procedil míč za záda Kollerta – 0:1! Ve čtvrté nastavené minutě jsme málem o vydřené vítězství přišli, ale Poláček zastavil míč po velké šanci Sopotnice těsně před brankovou čarou.

Nesmírně cenné, ale naprosto zasloužené vítězství, jsme tedy ze Sopotnice přivezli. Mužstvo ukázalo skvělý charakter a morálku, když do poslední minuty bojovalo a rvalo se s nepřízní osudu v podobě neproměňování i těch nejvyloženějších tutových šancí. Sladká tečka v podobě branky v poslední minutě byla odměnou za skvěle odvedenou práci celého mužstva. Přispěla k ní i všechna tři střídání trenéra Dočkala, vynucená zdravotními a taktickými důvody. Kopeček, jenž naskočil do hry ještě v první půli, skvěle zachytil tempo zápasu a nahradil zraněného Bohunka. Svůj vysoký standard si odvedl i Staněk, který nahradil do té doby výborného Hanuse. Pávek, který střídal pod karetním trestem hrajícího Matouška, stihl trefit břevno a připravit rozhodující gól zápasu. Na ten jsme v okresním přeboru čekali 180 minut, ale stál za to. Vždyť posledním, kdo skóroval v nejvyšší okresní soutěži v kerhartickém dresu byl 18.6.2016 v domácím zápase s dnes už zaniklým družstvem Němčic Tomáš Fišar, který tehdy svým druhým gólem v zápase, v němž navíc začínal jako gólman, vyrovnal v 92. minutě na konečných 3:3. Od té doby uplynulo mnoho času a možná ani sám střelec už si na tuto událost nevzpomene. Nicméně to je minulost. Stejně jako nedělní utkání v Sopotnici. Mnohem důležitější je to, co nás čeká v nejbližší budoucnosti. Vybojované tři body do tabulky budeme chtít potvrdit i v domácím zápase s dalším sice těžkým, ale ne neporazitelným soupeřem. V sobotu 27.8. přijede do Kerhartic favorizované mužstvo Dolní Dobrouče hájit dosavadní neporazitelnost v tomto ročníku. Po úvodní remíze 2:2 na hřišti Verměřovic bodovali tentokrát naplno, když v domácím prostředí přehráli 5:3 Albrechtice. Dosavadní výkony našeho mužstva jsou doufejme tou nejlepší pozvánkou do ochozů kerhartického stadionu. Přijďte podpořit naše borce v sobotu 27. srpna od 16 hodin do bitvy o další důležité body do tabulky okresního přeboru.